Blog

Objavte svet Specialty Coffee
Objavte svet Specialty Coffee


Objavte svet Specialty Coffee


V dnešnom uponáhľanom svete si stále viac ľudí uvedomuje kvality nielen potravín ale aj nápojov ako napríklad kávy. Jedným zo “smerov” , ktorý prináša do kávového sveta novú dimenziu, je tzv. "specialty coffee". O čom presne je táto kávová revolúcia a prečo sa stáva stále populárnejšou? V tomto článku sa pozrieme na podstatu a príbehy za týmto výnimočným druhom kávy.

Čo je to specialty coffee?

Specialty coffee je termín, ktorým sa označuje káva najvyššej kvality. Táto káva pochádza z rôznych regiónov a je starostlivo pestovaná, zberaná a spracovávaná. Oproti komerčnej káve sa specialty coffee vyznačuje výraznými a pestrými chuťovými vlastnosťami a príjemnou arómou. Je to výsledok zamerania sa na každý krok v procese od pestovania rastlín až po praženie a  následnú prípravu finálneho nápoja. Zameriavame sa len na specialty coffee a preto ju nájdete v našom eshope.

Pôvod specialty coffee:

Oblasť specialty coffee označujeme ako tzv. “coffee belt”, ktorý sa nachádza medzi obratníkmi raka a kozorožca. V týchto regiónoch, ako sú Etiópia, Kostarika, Kolumbia a ďalšie, rastú kávovníky s výnimočnými chuťovými profilmi. Pestovatelia venujú maximálnu starostlivosť rastlinám a ručne zbierajú  len najzrelšie kávové plody, čo zaručuje ich kvalitu a čerstvosť.

Proces spracovania:

Po zbere sa kávové plody spracovávajú a fermentujú rôznymi  spôsobmi, z ktorých mnohé sú jedinečné pre daný región alebo dokonca  farmu. Tieto procesy odhaľujú a dotvárajú chuť a arómu kávy. Následne sa zrná sušia na slnku alebo umelo, až kým nedosiahnu správnu vlhkosť. Potom nasleduje dôležitá fáza priamo u nás v pražiarni, počas ktorej sa kávové zrná pražia, čím sa dosiahne charakteristická chuť.

Chuťové vlastnosti:

Specialty coffee je prekvapujúco rozmanitá, čo sa týka chuťových vlastností. Typické sú rôzne tóny ako ovocie, čokoláda, karamel, kvety a dokonca aj byliny. Každý druh specialty coffee má svoj jedinečný chuťový profil, ktorý je výsledkom kombinácie odrodových charakteristík, klímy, pôdy a spracovania.

Predaj a servírovanie:

Specialty coffee získava popularitu aj vďaka vzrastajúcemu počtu kaviarní a podnikov, ktoré si uvedomujú jej hodnotu. Baristi a kávoví nadšenci sa špecializujú na prípravu káv s dôrazom na detaily, od správneho pomeru kávového extraktu a vody, teploty, hrúbky mletia až po výber mlieka a či umenia latte art. Mlynčeky, drippery alebo váhy na prípravu kávy nájdete aj sekcií doplnky. Kvalita kávy a odbornosť pri jej príprave sú prezentované ako umelecké dielo, čím sa vytvára jedinečný zážitok pre zákazníkov. Dokonalý výsledok je súhrou mnohých faktorov, ktoré mať pod kontrolou vyžaduje velkú snahu, vedomosti a kvalitné vybavenie.

Záver:

Specialty coffee predstavuje kávu s dušou a príbehom. Je to výsledok vášne a oddanosti každého, kto sa podieľa na procese jej výroby. Pestovatelia, pražiari, baristi a milovníci kávy prichádzajú spolu, aby vytvorili jedinečné chuťové zážitky a obohatili kávový svet. Takže, ak sa chcete ponoriť do tohto fascinujúceho sveta, neváhajte a objavte specialty coffee – kávu, ktorá vám prináša nielen energiu, ale aj potešenie pre vaše chuťové poháriky. Ak chcete specialty coffee vyskúšať, navštívte nás alebo nám napíšte.


IMG_9848 - kópia

Čítať článok
1 položiek celkom