COLOMBIA Finca Los Nogales - filter
Profil - banány, roiboos, karamelizovaný cukor, acidita pomaranča
Farmár - Oscar Hernandéz
Farma - Finca Los Nogales
Oblasť - Bruselas, Huila
Odrody - Colombia
Spracovanie - washed and fermented
Nadmorská výška – 1600-2000 mnm
Podrobný popis
Farma Los Nogales je rodinný podnik, preto je ťažké hovoriť iba o jedinom mene. Pre nás však túto farmu reprezentuje charizmatický Oscar Hernandéz, líder celého projektu. Oscar je tretí z generácie farmárov, ktorí pestujú kávu na juhu departementu Huila, blízko mestečka Bruselas. Je energický, vždy pozitívne zmýšľajúci a inovatívny človek nielen pre svoju rodinu, ale aj pre široké okolie. Jeho otec, Ricaurte Hernandéz bol prvým, ktorý dokázal to, čo my už dnes dávno vieme, že v Bruselas môžete nájsť tie najlepšie kávy z celej Kolumbie. V roku 2006 vyhral kolumbijský Cup of Excellence a ako hovoria miestni, vďaka nemu sa o nás začalo hovoriť. Ricaurte "umiestnil" Bruselas a s ním aj celý departament Huila na mapu výberovej kávy. No a Oscar pokračuje v tejto tradícii, vďaka nemu a jeho prístupu je Los Nogales centrom inovácií a informácií aj pre všetkých proaktívnych farmárov v okolí.
Na spracovanie tohto lotu v siedmich krokoch bola použitá odroda Colombia:
- Ručný zber čerešní.
- Tepelný šok – čerešne boli ponorené do vody s teplotou 80 stupňov, po dobu 30 až 60 sekúnd.
- Premytie a zbavenie floatérov, dezinfekcia premytých čerešní ozónom.
- Odlupovanie čerešní.
- Vytlačenie šťavy zo šupiek a zmiešanie tejto tekutiny s odslupnkovanými zrnami vo fermentačných plastových sudoch. Pridanie požadovaných mikroorganizmov, v tomto prípade takých, aby bol zaistený proces laktickej i alkoholickej fermentácie.
- Fermentácia po dobu 200 hodín.
- Premytie a sušenie po dobu 20 dní.