GUATEMALA Tzikin Huehuetenango - espresso

Profil - tmavá čokoláda, jablko, pražené mandle, jahody
Farmár - viac farmárov
Oblasť - Huehuetenango
Odrody - Bourbon, Catuai, Caturra, Pache
Spracovanie - Fully washed
Nadmorská výška – 1500-2000 mnm

Variant:
€11 €36 od €11
Dostupnosť: Skladom Skladom Zvoľte variant
GUATEMALA Tzikin Huehuetenango - espresso
Garancia čerstvosti
kávu pražíme každý druhý deň
Doprava zdarma
nad 40€ SR a 50€ ČR
Osobný odber
v kaviarni na Miletičovej 1, BA
Cez 10 000 výdajných miest
po celom Slovensku a ČR

Podrobný popis

V mayskej kultúre je Tz'ikin nahual (duchovné zviera) a strážca mayských krajín. Dnes je asi 75 % populácie Huehuetenanga domorodými Maymi. Tz’ikin pochádza od malých farmárov v mikroregióne okolo La Libertad, pohoria Cuchamantes a obcí San Pedro Necta v regióne Huehuetenango.

Ľudia obrábajú pôdu v Huehuetenango už tisíce rokov. Tradičné poľnohospodárske techniky zahŕňajú používanie hnoja od ich oviec na organické hnojivo, rotáciu pôdy, aby sa pôda mohla zotaviť a spoločný zber. Poľnohospodári tiež tradične pestujú širokú škálu plodín spôsobom, ktorý najlepšie využíva prudké zmeny nadmorskej výšky pozdĺž strmých svahov Huehuetenango.

Vďaka jedinečnej polohe regiónu, ktorá privádza horúci vzduch zo západu a chladný vzduch zo severu, sú farmy v Huehuetenango schopné pestovať kávu vo výškach, ktoré často presahujú 2000 metrov nad morom. Tieto podmienky pomáhajú produkovať oslnivú kyslosť a živé ovocné tóny tak obľúbené v kávách z tohto regiónu.

Strictly Hard Bean (SHB) udáva nadmorskú výšku, v ktorej bola káva pestovaná. Aby sa káva mohla považovať za SHB, musí byť pestovaná v nadmorskej výške 1 200 metrov alebo vyššej. Vyššia nadmorská výška a nižšie teploty znamenajú, že plody kávy dozrievajú pomalšie a vytvárajú hustejšie zrná.