COLUMBIA decaf - omni
Profil - višne, likér, sušené mlieko
Farma - blend
Oblasť - Eje Cafetero
Odrody - Castillo a Caturra
Spracovanie - Natural
Nadmorská výška – 1350 - 1500 mnm
Bodové hodnotenie – 86
Podrobný popis
Dekofeinizácia pomocou cukrovej trstiny – Sugar cane E.A. Decaf – je metóda dekofeinizácie, s ktorou sa stretnete hlavne u káv z Kolumbie. Mala by vraj byť tou najšetrnejšou súčasnou alternatívou na výrobu kávy bez kofeínu.
Náš lot decafu sa spracoval z väčšieho lotu blendovanej kávy viacerých farmárov a ich odrôd z oblastí Eje Cafetero v Kolumbii (v majorite odrody Caturra a Castillo). Na začiatku celého procesu boli teda výberové kávové zrná, ktoré museli spĺňať podmienky výberovej kávy. Vďaka tomu je káva po napražení naozaj lahodná a nie je to klasický neslávne známy decaf.
Kávové čerešne sa potom spracovali v rovnakej oblasti Eje Cafetero miestnou firmou na dekofeinizáciu káv.
Cukrová trstina, ktorá sa v Kolumbii pestuje vo veľkom, sa pri tomto procese používa ako „prírodný“ zdroj etyl-acetátu. Najskôr sa melasa z cukrovej trstiny nafermentuje. Etanol, ktorý sa pri procese fermentácie vytvorí, sa následne zmieša s kyselinou octovou. Výsledkom je etyl-acetát, ktorý sa používa v samotnom procese dekofeinizácie.
Medzitým sa pripraví zelená káva, z ktorej chceme kofeín odstrániť. Zrná sa pri nízkom tlaku naparia tak, aby sa ich póry zväčšili a boli priestupnejšie. Potom sa prejde k samotnému procesu vymývania kofeínu. Káva sa obmýva vodou, v ktorej sa rozpustil etyl-acetát. Táto zlúčenina nahradí v molekulárnej štruktúre kofeín a ten sa tak uvoľní do tekutiny.
Proces sa niekoľkokrát opakuje až do tej doby, než sa podarí z kávy odstrániť aspoň 97% kofeínu. Po dosiahnutí tohto limitu sa kávové zrná opäť naparujú a tým sa zbavia zvyškov etyl-acetátu. Teplota pri naparovaní je okolo 70 stupňov a aj keby v káve zostalo stopové množstvo etyl-acetátu, tak sa ho možno jednoducho zbaviť počas procesu praženia.
Káva následne znovu usuší na požadovanú vlhkosť medzi 10-12 %. Sušenie často prebieha vo vákuových bubnových sušičkách.